After overwhelming response from staff and students in a recent survey, the UQ Centre learning theatre (Room 27A-220) has undergone refurbishment to the internal seating structure which has increased the capacity of the space from 460 to 506 making it largest on St Lucia campus.

The refurbishment has addressed the following aspects:

Seating

  • Replace the theatre seating with lecture theatre folding seats that have A3 size Wrimatic tablets or equivalent, thereby providing sufficiently large ‘desk’ space and accommodating left and right hand users.
  • Provide four PWD tablet arms in accessible locations.

Tier Structure

  • Demolish the retractable seating tiers and construct a solid, sturdy tier structure. In addition, reclad the upper tier structure with a solid, sturdy flooring. This will provide a suitable base for the new seating to be fixed into and therefore function properly. This will removed the distracting squeaks and loud drummy sounds when people move around the theatre.
  • New carpet will be installed with acoustic underlay to the tiers to also reduce the footfall noise.

Sightlines

Remove sightline impediments by:

  • Demolishing the glass wall between the upper and lower tiers.
  • Raising the AV gantry which supports the data projectors, to clear sightlines from the upper tiers.

Spatial Experience

To create a more cohesive audience and wider circulation aisles, that has better lecturer and student circulation and a more collaborative feel:

  • Consolidate the lower 3 aisles into 2 wider ones, which more closely align with the aisles in the upper tiers.
  • Fan the side tiers, for more comfortable and direct sightlines between these audience members and the lecturer.
  • Insert additional rows of seating on the lecture floor and between the upper and lower tiers thereby connecting the currently disjointed sections of audience closer together and closer to the lecturer.

Services

  • Provide access to power (GPO or USB) for the audience members to use tablets, laptops and other electronic devices. This will facilitate technology based interactive activities which lecturer’s may utilize in their curriculum.
  • Upgrade the light fittings and reduce the number of fittings to about 30% of the existing number.  This results in corresponding savings in replacement costs to the project and operational energy
    savings into the future.
  • The new lighting design also contains a functional ‘overlap’ enabling some lights to be operated at higher output levels while other bulbs are changed, if they fail. With the upgrade to LED, the
    instances of light changes will be significantly reduced.
  • Delete redundant and poorly accessible fittings, reducing ongoing maintenance and unsightly outages.
  • Update and reposition the AV Speaker System to provide audible and more even sound to the audience.

 Before and After

Before